Slimme en digitale meters

Wat zijn slimme en digitale meters?

Een slimme meter is een digitale meter die zowel jou als de energieleverancier nauwkeurige en regelmatige updates geeft over hoeveel energie je verbruikt. Deze digitale energiemeters registreren de hoeveelheid energie die in elk huis wordt verbruikt, zodat energieleveranciers hun klanten nauwkeurig kunnen factureren. Het is dus niet meer nodig om ieder jaar weer je meterstanden door te geven.

 

Hoe werken slimme en digitale meters?

Een slimme meter lijkt sterk op de traditionele meter in je huis, omdat deze gegevens over het energieverbruik meet en registreert. Het grote verschil zit er echter in, dat een slimme meter een digitaal apparaat is die op afstand kan communiceren met jouw energieleverancier.

 

Slimme meters vervangen dus de traditionele energiemeters. Ze gebruiken draadloze netwerken, vergelijkbaar met je mobiele telefoonnetwerk, om rechtstreeks gegevens naar je energieleverancier te sturen over hoeveel gas en elektriciteit je hebt verbruikt. Zo hoef je niet meer zelf je energiemeters uit te lezen en hoeven je standen dus ook niet meer worden geschat. Met een slimme meter ontvang je ieder jaar weer een nauwkeurige energierekening en zijn er geen correcties meer nodig achteraf.

 

Naast dat een slimme energiemeter zorgt voor extra inzicht voor zowel de klant als de energieleverancier, zorgen ze er ook voor dat pieken en dalen in het net kunnen worden opgevangen. Slimme meters geven exact aan waar het net onder druk staat en zo kunnen nutsbedrijven zien waar het netwerk moet worden verzwaard. Tegenwoordig willen steeds meer mensen elektrisch rijden, moet er overal wifi en bereik zijn, komen er steeds meer zonnepanelen die energie leveren enzovoort. Dit zorgt ervoor dat het net onder druk komt te staan.

 

Wat zijn de voordelen van slimme meters?

  • Energie besparen met een slimme meter: Eén van de grootste voordelen van een slimme meter is dat je de mogelijkheid hebt om het energieverbruik te volgen. Bijna alle slimme meters kun je koppelen aan een verbruiksmanager. Zo kun je het dagelijkse energieverbruik nauwkeurig volgen en kun je besparen op punten waar dit mogelijk is.
  • Voor consumenten en zakelijke klanten: Slimme meters maken een einde aan onnauwkeurige rekeningen. Je energieleverancier kan met een slimme meter nauwkeurig je standen aflezen, en dit zorgt ervoor dat je alleen hoeft te betalen wat je daadwerkelijk aan energie hebt verbruikt. Met de traditionele meter werd er namelijk met schattingen gewerkt.
  • Voor netbeheerders: Slimme meters helpen energienetbeheerders om het net in evenwicht te brengen door meer informatie en inzicht te krijgen in energieverbruik patronen. Dit zorgt er voor dat er direct kan worden gezorgd dat er op een veel efficiëntere manier energie kan worden geproduceerd. Dit betekent niet dat je energiebedrijf zal kijken naar wat jij specifiek doet, maar zullen zij de informatie van jouw meter combineren met duizenden anderen in het hele land, om een beeld te schetsen van hoe wij allemaal energie gebruiken.