Wat is energy load balancing en hoe haal je er het meeste uit voor je onderneming

Alles draait om balans, toch? Te veel of te weinig is namelijk nooit goed. Dat is precies hoe het met stroom ook werkt. Al helemaal wanneer stroom afkomstig is van bijvoorbeeld eigen zonnepanelen of windmolens. Op bepaalde momenten op de dag wek je namelijk meer elektriciteit op dan dat je verbruikt. Er is dan geen balans meer, waardoor opgewekte stroom in veel gevallen teruggeleverd wordt aan het net. Dit is dan ook de reden waarom er nog een aantal nadelen kleven aan het zelf opwekken van elektriciteit…

 

Energy load balancing is hierbij de oplossing voor de lange termijn. Door opgewekte energie direct te gebruiken en/of zelf op te slaan, zal de opgewekte energie een stuk rendabeler worden.

 

Wat is energy load balancing?

Energy load balancing is een oplossing om op de langere termijn het opwekken van elektriciteit nog rendabeler te maken. Simpel gezegd wordt er met energy load balancing een betere (directe) balans gecreëerd tussen de eigen opwek en het verbruik van elektriciteit.

 

In het geval van zonnepanelen, wordt er gedurende de zonnige uren in de middag de meeste energie opgewekt. Dit terwijl er hoogstwaarschijnlijk gedurende deze uren veel minder energie verbruikt wordt. Wanneer er vervolgens in de avonduren vrijwel geen energie meer opgewekt wordt, is al die opgewekte energie wel nodig. Met zonnepanelen heb je dus het probleem dat wanneer de energie opgewekt wordt, deze niet volledig wordt gebruikt, terwijl wanneer je de energie nodig hebt, dit dan niet wordt opgewekt.

 

Ook wanneer energie afkomstig is van (eigen) windmolens, kan het zijn dat er op bepaalde momenten meer energie opgewekt wordt, dan dat er op dat moment nodig is. Nu kunnen we bij zonnepanelen zeggen dat de meeste energie in de middaguren wordt opgewekt. Dat is bij windmolens uiteraard moeilijker te bepalen.

 

Voor vastgoed ontwikkelaars en beheerders wordt het dus steeds belangrijker om na te denken over energy load balancing. Wanneer steeds meer energie opgewekt wordt en dit vrijwel allemaal gesaldeerd moet worden, breekt het moment aan dat het elektriciteitsnet dit niet meer aankan. Door middel van energy load balancing wordt ervoor gezorgd dat de opwek en het verbruik direct en indirect beter gematcht worden. Dit is op 3 verschillende manieren mogelijk.

 

1. Plan het ‘’grootverbruik’’ 

Over het algemeen verbruiken we verreweg de meeste elektriciteit rond de avonduren. Vooral als we het hebben over particulieren die ’s avonds thuiskomen van werk. Veel mensen doen dan de verlichting aan, beginnen met koken en verwarmen eventueel ook met elektriciteit. Ook indien er een elektrische auto aanwezig is, wordt deze vaak in de avonduren opgeladen.

 

Voor bedrijven kan gelden dat zij weer meer overdag verbruiken. Dan geldt dat de opgewekte energie wel direct verbruikt kan worden en dus is het opwekken van energie al een stuk rendabeler. Toch zijn er ook veel bedrijven die in de avonduren meer energie verbruiken, ook daar kan gepland worden met het ‘’grootverbruik’’

 

2. Tijdelijk opslag

We horen het steeds vaker voorbij komen, het opslaan van energie in bijvoorbeeld accu’s. De mogelijkheden voor het tijdelijk opslaan van energie in accu’s zijn er al volop. Wanneer er tijdens de ‘topuren’ veel energie wordt opgewekt, kan dit rechtstreeks naar accu verplaatst worden. Deze accu’s zijn er in verschillende groottes en maten, zodat er voor verschillende behoeften een geschikte accu beschikbaar is.

 

Wanneer vervolgens de energie daadwerkelijk nodig is, kan de behoefte direct vanuit de accu gebruikt worden. Dit is eigenlijk hetzelfde idee als de salderingsregeling. Echter wordt er nu geen gebruik gemaakt van het overvolle elektriciteitsnet en wordt het zelfvoorzienend.

 

Een extra voordeel van ‘’zelf salderen’’, oftewel het tijdelijk opslaan van de opgewekte energie, is dat het veel onnodige kosten bespaard. Opgewekte energie leveren aan het net, levert namelijk een stuk minder op, dan dat het energie kopen van het net kost. Wanneer de opgewekte energie dus zelf  wordt opgeslagen en later weer wordt gebruikt, kunnen er op jaarbasis heel wat kosten bespaart worden.

 

3. Peer-to-peer energy trading 

Dit is een oplossing die op dit moment nog moeilijk gerealiseerd kan worden, maar waar wel veel potentie in zit voor de toekomst! Als het ware is het idee van peer-to-peer energy trading dat ‘’teveel’’ opgewekte energie rechtstreeks gedeeld wordt met anderen. Meerdere huishouden of bedrijven kunnen dan profiteren van de opgewekte energie waardoor er geen opwek overblijft.

 

Het belang van energy load balancing

Op steeds meer plekken in Nederland zit het elektriciteitsnetwerk al vol. Nieuwe of uitbreidende grootverbruikers, zoals nieuwbouwprojecten, scholen, en/of industrieterreinen, kunnen daardoor niet meer zomaar worden aangesloten. Energy load balancing is dus niet alleen een uitstekende manier om zelf opgewekte energie rendabeler te maken, het is ook van uiterst belang voor een duurzame toekomst.

 

Met energy load balancing wordt het elektriciteitsnet voor een deel ontlast, al helemaal wanneer we dit met zijn allen goed oppakken. Natuurlijk is een volledige balans in de opwek en het verbruik een lastige taak, maar elke verbetering in deze balans werkt mee aan het ontlasten van ons elektriciteitsnet.

 

De voordelen van energy load balancing 

Eigenlijk hebben we in de blog al de belangrijkste voordelen van energy load balancing benoemd. Hieronder is een overzichtelijke opsomming van de belangrijkste voordelen te vinden:

  • Energy load balancing stimuleert het ontlasten van het elektriciteitsnet. Dit is van uiterst belang aangezien er in Nederland de komende jaren steeds minder gas verbruikt moet gaan worden, wat betekent dat er meer elektriciteit nodig is. Wanneer het elektriciteitsnet overbelast blijft zal dit de duurzame evolutie remmen.
  • Door een betere balans in de opwek en het verbruik van elektriciteit, wordt het opwekken een stuk rendabeler. Wanneer opgewekt elektriciteit teruggeleverd wordt aan het net, krijg je daar een vergoeding voor, dit is jouw ‘’verkoopprijs’’. Jouw verkoopprijs staat vast en bepaal je niet zelf. Wanneer je vervolgens elektriciteit van een energieleverancier moet kopen omdat je verbruik op dat moment hoger is dan je opwek, betaal je een inkoopprijs. Deze inkoopprijs is altijd hoger dan de prijs die je krijgt bij het terug leveren. Er wordt dan dus verlies gemaakt wat met energy load balancing voorkomen kan worden.
  • Door zelf opgewekte energie volledig te gebruik, direct ofwel indirect na het zelf opgeslagen te hebben, is zelfvoorzienend leven en/of werken echt mogelijk. Wanneer energie nog verkocht en ingekocht moet worden bij energieleveranciers is dit minder het geval. Zo blijf je afhankelijk van de leverancier het nationale net.

Grip op energie krijgen 

Het monitoren van energiedata in een cloud-based meter data management software (MDM) geeft organisaties grip op hun verschillende energy sources. Met altijd bereikbare en onafhankelijke data op het juiste moment helpt EnergyGrip organisaties om bedrijfsprocessen zoals billing, load balancing en asset management te optimaliseren. Dit doen we op regionaal-, postcode en gebouwniveau. Zo kan op basis van belangrijke data de energie efficiëntie bij jezelf en jouw klanten verbeterd worden. Bedrijven en vastgoedbeheerders die beschikken over deze informatie kunnen energy load balancing veel beter toepassen voor het creëren van een toekomstbestendig energiesysteem.

 

Benieuwd hoe ons end to end energie management systeem jou kan helpen efficiënter om te gaan met energie opwek en verbruik? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in, dan bespreken we samen hoe het systeem in jouw situatie het beste kan werken.