Energieloket Enschede (RRE-subsidie)

Stichting Pioneering zette met behulp van de RRE-subsidie een omvangrijk besparingsproject op in Enschede. Er werd gezocht naar een energieverbruiksmanager die bewoners zou helpen om inzicht te krijgen in energieverbruik met als doel besparingen te realiseren. De organisatie koos voor een combinatie van de eerste en vierde pijler van EnergyGrip, de gateway en de app.

Energieloket Enschede is een coalitie van o.a. Stichting Pioneering en de gemeente Enschede. Het doel is om bewoners, zowel huizenbezitters als huurders, in staat te stellen zelf af te rekenen met energieverspilling. Iedere inwoner van de gemeente kan gratis producten afhalen die bijdragen aan energiebesparing.

Via een slim puntensysteem kunnen inwoners een keuze maken in de online Bespaarshop.

Combinatie van Huisbaasje sets en Verbruiksmonitors

Alle energie-inzicht producten in de bespaarshop worden door Aurum geleverd: De Verbruiksmonitor en de Verbruiksmonitor Lite. In 2019 zijn we gestart met de uitgifte van 200 Huisbaasjes (inmiddels genaamd EnergyFlip) aan energiecoaches en bewoners. Aan de hand van realtime energiedata kon de projectgroep bepalen welke maatregelen en producten de meeste besparing opleverden.

Na een succesvolle pilot besloot Energieloket tot het inkopen van de gehele meetketen  – maar dan in eigen stijl. De app, de sleeve van de verpakking en de servicedesk worden krijgen de look&feel van de zakelijke klant. In samenwerking met Energieloket Enschede is een custom versie van de Huisbaasje/EnergyFlip app ontwikkeld. De whitelabel dienst kreeg van Energieloket Enschede de naam ‘Verbruiksmonitor’.

Het pakket bestaat uit de Aurum gateway, een stroomkabel en een P1 kabel. Zo kunnen bewoners zelf thuis de Verbruiksmonitor aansluiten. Wij hebben de Verbruiksmonitor app gepubliceerd in de appstores onder de naam van Energieloket. Zo is voor de gebruiker de gehele merkbeleving consistent. Het voordeel voor Energieloket Enschede is dat ze niet zelf een app hoefden te ontwikkelen maar een bewezen product off the shelve konden inzetten. Ook konden we onze kennis delen als het gaat om energiedata en voorzien we de gebruikers van een eerstelijns helpdesk voor inhoudelijke en technische vragen.

Lite

Voor zakelijke klanten leveren wij de realtime app (met gateway voor in de meterkast) en sinds kort ook de Lite versie. Dit is dezelfde app maar dan vindt het inladen van de energiedata niet plaats in de meterkast maar via de netbeheerders. Aurum is geregistreerd ODA (Onafhankelijk Diensten Aanbieder). Met toestemming van de gebruiker kan slimme meter data uitgelezen worden via de netbeheerder. Deze gebruikers hebben geen hardware nodig waardoor de kosten lager zijn. Via een unieke code die de bewoner per mail of post ontvangt, kan een koppeling gemaakt worden waarna de energiedata van de woning zichtbaar wordt in de app.

Lees meer over de Verbruiksmonitor op de website van Energieloket Enschede.

RRE subsidie? Wij hebben al meerdere organisaties geholpen om grote lokale bespaarprojecten uit te voeren. Realtime energie feedback via onze app levert gemiddeld 10% besparing op. We helpen je graag.