Gebouwbeheerder Change=

Change= bouwt aan een woonconcept waarbij werken, wonen, leren en leven op een betaalbare manier met elkaar worden gecombineerd. Voor het nieuwe complex in Utrecht Leidsche Rijn, waar zo’n 600 studio-appartementen komen, werd een partner gezocht voor het digitaliseren van het energieverbruik. Het gebouw is aardgasvrij: op de daken liggen zonnepanelen en de studio’s zijn aangesloten op stadswarmte. Change= maakt gebruik van onze dienst EnergyGrip om de stadswarmte, het stroomverbruik en het watergebruik te digitaliseren met als doel hogere energie-efficiëntie en een betere beleving voor de bewoner.

Duurzaamheid is belangrijk voor Change=. De gebouwbeheerder wilde echter niet drie verschillende dashboards van drie verschillende merken – allen met weer een eigen login en afwijkende interface.

Er worden drie sources online gebracht in het dashboard. Per woning vormt de Aurum gateway de datahub. Elektriciteitsverbruik wordt door de gateway uitgelezen door een verbinding met de P1 poort van de slimme meter. De warmtemeter wordt middels een M-Bus aan de gateway gekoppeld, net als de watermeter. In deze case is dus goed te zien hoe verschillende typen meetapparatuur aangesloten worden op de gateway en op die manier in één dashboard getoond worden.

Networked living

In het complex komen zo’n 600 studio-appartementen voor werkende jongeren. Het gebouw is volgens het networked-living idee ingericht. Dit houdt in dat bewoners hun eigen complete studio hebben, maar dat het gebouw ook faciliteiten biedt waar gezamenlijk gebruik van gemaakt wordt. Denk aan een bemande receptie, een sportschool, een restaurant en ruimtes voor wasmachines. Ook is het bedrijf voornemens om hoogwaardige werk&flexplekken te creëren.

EnergyGrip voor Change=

EnergyGrip is een Software as a Service oplossing met een optionele hardware component. Van de vier pijlers die EnergyGrip biedt, heeft Change= gekozen voor de Gateway, het Dashboard en de Connector.