De vele voordelen van een onafhankelijk energie data management systeem

Energie is voor velen een grote kostenpost. Bedrijven, vastgoedbeheerders, huishoudens, we krijgen allemaal te maken met de kosten van energie. Energie hebben we eenmaal nodig om onze dagelijkse processen uit te voeren. Nu de prijzen van energie in heel Europa steeds verder stijgen, en gas ook steeds minder geproduceerd wordt, stellen we met z’n allen de vraag: ‘’Hoe gaan we efficiënter met energie om?’’. Een vraag die voor velen nog geen duidelijk antwoord kent…

Een van de oplossingen wat ertoe bijdraagt minder energie te verbruiken en te verspillen is een energie data management systeem. Hoe? Dat leggen we je in deze blog uitgebreid uit!

Hoe werkt een energie data management systeem?

Een energie data management systeem is een geautomatiseerd systeem dat het energieverbruik van een bedrijf, volledig gebouw of huishouden monitort en analyseert. Hierdoor ontstaat interessante data die helpt om in de toekomst efficiënter met de energie om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door handmatig bepaalde processen aan te passen, maar ook geautomatiseerd met behulp van Internet of Things.

Energiemonitoring is het geautomatiseerd verzamelen van belangrijk data omtrent energieverbruik. Dit gebeurt door gegevens af te lezen van meters voor elektra, gas of stadsverwarming en indien aanwezig de productiemeter(s) van zonnepanelen of andere vormen van opwekking. 

Een energie data management systeem is een prestatiemanagementsysteem dat energiemonitoring geautomatiseerd realiseert. Hierdoor stelt het systeem individuen en organisaties in staat om te plannen, beslissingen te nemen en effectieve acties te ondernemen om het energieverbruik, de kosten te beheersen en energiegebruik te optimaliseren.

Het energie data management systeem geeft belangrijke inzichten door data begrijpelijk te maken in de vorm van tabellen en/of grafieken over het verbruik. De tool geeft bijvoorbeeld inzichten weer per energysource, tijdseenheid en locatie. Het monitoren en analyseren van deze data laat zien welke patronen er in je energieverbruik zitten en geven inzicht en overzicht in de energiehuishouding van jouw bedrijf.

Door deze structurele energiemonitoring kunnen we vergelijkingen maken en afwijkingen detecteren. Hier kunnen we vervolgens conclusies aan verbinden die organisaties helpen bij beslissingen als het gaat om verduurzamen en het optimaliseren van bedrijfsprocessen zoals billing, energy load balancing en asset management. 

 

 

Welke voordelen heeft een energie data management systeem?

Zoals in het begin van deze blog al aangegeven, is energie voor velen een grote kostenpost, maar het is ook een post waar nog veel besparing op mogelijk is. Een energie data management systeem maakt deze besparing beter mogelijk. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een energie data management systeem:

 

  1. Maakt energiemonitoring mogelijk 

Een belangrijke stap in het verbeteren van energie efficiëntie is energiemonitoring. Door het monitoren van het energieverbruik krijg je inzicht in de energieprestaties van je bedrijf en/of pand. Door het verkrijgen van belangrijke inzichten in een energiedashboard kunnen er gefundeerde beslissingen worden gemaakt op het gebied van energiebesparing. Handmatig monitoren wordt een volledige dagtaak waar eigenlijk niemand echt op zit te wachten. Een energie data management systeem maakt geautomatiseerde monitoring mogelijk!

 

  1. Maakt efficiëntere besparing mogelijk 

Stiekem weten we allemaal al wel een beetje hoe we energie en daarmee ook kosten kunnen besparen. Maar wat de meest efficiënte manier is om zonder al te veel verandering de meeste energie te besparen, dat is een vraag die alleen beantwoord kan worden op basis van data!

Met een energie data management systeem wordt je voorzien van deze data en krijg je een beter overzicht van hoe je als bedrijf of in jouw pand de meeste energie kunt besparen.

 

  1. Energiemonitoring is of wordt verplicht 

Sinds 1 januari 2018 is het monitoren van energie voor veel ondernemingen verplicht vanuit de wet milieubeheer. Dit betekent dat jouw bedrijf wellicht ook al hiertoe verplicht is. Ondernemingen die meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 gas verbruiken zijn al verplicht om aan deze wet te voldoen. Echter wordt deze wet nog niet helemaal goed nageleefd om daadwerkelijk de gewenste energiebesparing te realiseren, vaak omdat er nog geen eenvoudig systeem voor is gevonden. Daarom wordt er steeds strenger toegezien op de handhaving van deze wet.

Milieudiensten gaan strenger en vaker controleren bij bedrijven met een verbruik groter dan 200.000 kWh of 75.000 m3. Ze analyseren het verbruik, gaan na welke energiebesparende maatregelen er al genomen zijn en welke maatregelen in de komende maanden en/of jaren geïmplementeerd worden. Sinds 2019 treedt er ook een meldingsplicht in werking voor ondernemingen die meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 verbruiken. De meldingsplicht houdt in dat deze ondernemingen de genomen energiebesparende maatregelen actief moeten melden aan de Milieudienst.

Met een energie data management systeem maak je het jouw bedrijf dus een stuk makkelijker om aan deze en toekomstige wetgeving te voldoen. 

 

  1. Verhoogt jouw klanttevredenheid 

Door inzicht te hebben in het energieverbruik en onderbouwde energie efficiëntie te implementeren, kan je jouw (potentiële) klanten beter vertellen dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt een steeds belangrijker onderdeel in veel marketingstrategieën van bedrijven. Over de hele wereld wordt energiebesparing steeds belangrijker bevonden. Energiebesparing van en inzicht in het energieverbruik van jouw bedrijf kan dus goed ingezet worden om aan te tonen dat je maatschappelijk verantwoord bezig bent, en dat gaat effect hebben op de klanttevredenheid.

Buiten het feit om dat je zelf maatschappelijk verantwoord bezig bent, creëer je de mogelijkheid om jouw klanten inzicht te geven in hun eigen energieverbruik. Met een energie data management systeem kan je namelijk eenvoudig per gebruiker het verbruik zichtbaar maken en dit ook bij de facturatie vermelden. Zo weten jouw klanten beter waar ze daadwerkelijk voor moeten betalen. Daarnaast geeft EnergyGrip jouw eindgebruikers de mogelijkheid om in een app een overzicht te krijgen van hun energieverbruik, zo verhoog je dubbel de klanttevredenheid! 

 

  1. Bereid je voor op ‘’nieuwe energie’’

We gaan er naartoe dat gas niet meer gebruikt wordt en dat nieuwe energiebronnen meer en meer ingezet worden. Met een energie data management systeem weet je wat je exact nodig hebt aan energie. Hierdoor kan je makkelijker nieuwe energiebronnen implementeren in je bedrijfsvoering. Dit zorgt vervolgens voor nog meer kostenbesparing en maakt jouw onderneming toekomstproof.

Buiten het feit dat nieuwe energie dus extra voordelen kan bieden, kan het ook zo zijn dat we in de toekomst onverwachts snel over moeten stappen op nieuwe energie. Een vroege voorbereiding is dus zeker verstandig!

 

Het #1 energie data management systeem 

Het monitoren van energiedata in een cloud based tool geeft organisaties grip op hun verschillende energy sources. Met altijd bereikbare en onafhankelijke data op het juiste moment helpt het energie data management systeem van EnergyGrip organisaties om bedrijfsprocessen zoals billing, load balancing en asset management te optimaliseren. Dit doen we op regionaal-, postcode- en gebouwniveau. Zo kan op basis van belangrijke data de energie efficiëntie bij jezelf en jouw klanten verbeterd worden.

Door steeds weer nieuwe en verbeterde IoT ontwikkelingen kan ons cloud based energiemonitoringsysteem ook steeds meer geautomatiseerde energie optimalisaties doorvoeren. 

 

Benieuwd hoe je het EnergyGrip data management systeem efficiënt kunt inzetten voor jouw onderneming? Plan een adviesgesprek met één van onze experts in.